Wydawnictwo Literackie
data wydania 2013
stron 520
ISBN 978-83-0805-228-0
Kuchnia francuska bez tajemnic
Codziennie miliony ludzi na świecie poświęcają czas na gotowanie. Jedni robią
to z konieczności, inni dzięki przygotowywaniu posiłków zarabiają na życie, ale
są i tacy, dla których gotowanie jest pasją i hobby. Właśnie ci ostatni czują
się w swoich kuchniach jak ryby w wodzie. Pomieszczenie w którym pichcą jest dla
nich niczym atelier dla malarza. Tu mogą eksperymentować, ulepszać, komponować
dania. Dawniej przepisy kulinarne były pilnie strzeżoną rodzinną tajemnicą i
przekazywano je z pokolenia na pokolenie. Dziś jest wiele sposobów na
osiągnięcie mistrzostwa wśród garnków i piekarników. Księgarskie półki uginają
się od książek kucharskich, w Internecie istnieją setki stron poświęconych
sztuce kulinarnej, a edukacyjne programy o gotowaniu emituje sporo telewizyjnych
stacji. Wiele lat temu serca miłośników sztuki kulinarnej podbił reality show
„Francuski szef kuchni”. Pierwszy pilotażowy odcinek wyemitowano w lutym 1963
roku. To był strzał w dziesiątkach. Przed szklanymi ekranami zasiadało miliony
widzów. Zdobyta przez serię popularność doprowadziła do wznowień emisji i
kręcenia kontynuacji. Prowadząca Julia Child została sławna i stała się dla
wielu wzorem do naśladowania. Bo czyż nie jest prawdą, że „gotować każdy
może?”
Nakładem Wydawnictwa Literackiego ukazała się książkowa wersja popularnego
programu. To dość grube tomiszcze, które ma pomóc opanować sztukę kulinarną
rodem z ojczyzny Napoleona. Kuchnia francuska jest sławna na całym globie.
Słynie z wykwintnych dań, kojarzy się z potrawami z żabich udek i ślimaków.
Kuchnia francuska jak się okazuje jest bardzo bogata w przeróżne receptury na
wiele dań. Niektóre są dość popularne i gotuje się je w wielu zakątkach świata,
ale są i przepisy mniej znane.
Książka Julii Child jest adresowana do bardzo szerokiego grona osób. Zawiera
w sobie i receptury bardzo proste idealne dla początkujących, ale i przepisy
dość skomplikowane wymagające już pewnych umiejętności oraz doświadczenia.
Autorce zależy bowiem zarówno na przybliżeniu czytelnikom podstaw i prawideł
obowiązujących kucharzy, ale i na pogłębieniu już posiadanej wiedzy. W
publikacji znajdują się przepisy na rozmaite potrawy – są propozycje przekąsek,
obiadów, kolacji i deserów. Od samego czytania leci ślinka i aż chce się wejść
do kuchni i pogrążyć w wyczarowaniu czegoś smakowitego. Jest w czym wybierać! W
lekturze zgromadzono przepisy z aż stu dziewiętnastu odcinków programu. Ale to
nie wszystko. Oprócz receptur książka zawiera też cenne porady i wskazówki,
które pomogą ułatwić gotowanie, ale też zapobiec katastrofom w kuchni.
Jak najlepiej przechowywać samodzielnie wykonane praliny? Jak elegancko,
szybko i dokładnie nadziać kurczaka? Co zrobić, gdy majonez się rozwarstwił?
Odpowiedzi na te i podobne pytania znajdziecie we „Francuskim szefie kuchni”.
Nie powiem, że jestem kulinarnym laikiem, ale też i nie osiągnęłam w tej
dziedzinie mistrzostwa. Przeglądałam wiele książek kucharskich, wiele
kulinarnych poradników. Publikacja Child ujęła mnie prostotą, profesjonalizmem
ale i udzieliła mi się z niej pasja autorki do gotowania. Jeszcze w trakcie
lektury skusiłam się na wypróbowanie tego i owego. Efekt był znakomity. Po raz
pierwszy wykonałam tort naleśnikowy, upiekłam wspaniałe brioszki i nakarmiłam
rodzinę rosołem ze świeżymi pomidorami. Przede mną jeszcze wiele pomysłów,
jeszcze wiele receptur do wypróbowania. Zatem szybko się z tą pozycją nie
rozstanę. Cieszę się że dostarczyła mi ona ciekawych pomysłów które urozmaicają
proponowane przeze mnie menu. Nie będę ukrywać, że odkryłam też nowe smaki i
wreszcie upiekłam ciasto francuskie, które nie wydało mi się zbyt papierowe.
Gorąco polecam tę książkę spragnionym weny w kuchni, szukającym czegoś nowego
do spróbowania na rodzinny obiad, imieniny czy zwyczajną kolację. Każdy posiłek
może przecież okazać się wspaniałą i niezapomnianą ucztą.
Miłego gotowania i smacznego!
Książka zrecenzowana dla portalu Lubimy Czytać.
Witaj
OdpowiedzUsuńChciałbym Cię zaprosić na nowatorskiego bloga:
www.ksiazkinienapisane.blogspot.com
Serdecznie zapraszam i pozdrawiam!